Tuesday, December 31, 2013

Welcome 2014

Salam...

haii kawan2 blog ku....

Pejam celik, pejam celik..hari ni merupakan hari last dalam kalendar 2013...begitu jugak dengan kehidupan kita semua. Memori 2013 pada aku terlalu banyak seperti tahun-tahun sebelum ini...macam2 yang dah berubah termasuk lah diri aku sendiri. Ada yang sedih tapi ada yang happy...apepon, aku tetap bersyukur kerana masih lagi diberikan peluang untuk bernafas dalam dunia yang serba mencabar ini..aminnnn...

2013....aku rasa macam terlalu singkat masa nya...cuma yang berubahnya, aku bertukar tempat kerja, dari situ bermula laa banyak perubahan yang aku rasakan, aku dapat kawan baru, bos baru dan semua baru laa...tapi pada aku, tempat lama juga yang terbaik..sbb kt sana ramai kawan2..dari sana juga laaa aku mulakan kerja aku sebagai penjawat awam...kenangan dengan dorang takkan aku lupa sampai bila2..dan tahun ini juga aku bertemu dengan jodoh ku..insyallah...semoga ikatan ini ke jinjang pelamin dan seterusnya kekal ke akhir hayat kami...aku dah taknk buang masa lagi..tahun ini juga merupakan tahun ke-2 aku sebagai part time student...fuhhh...bulan ini aku semester ke 5...another 4 sems to go...pray for me yerkk...agar dapat aku merasa convocation dan menggengam segulung ijazah..aminnn...

Ok..ape wishlist korang untuk 2014?...aku macam biasa laa..tak reti nak buat wishlist...hehee..tapi, aku cuma berharap dan berdoa, aku terus diberkati olehNYA..dapat hidup bahagia bersama keluarga tersayang, dapat ubah diri menjadi yang lebih baik..dan 2014 juga merupakan tahun yang akan menjadi tahun paling indah dalam hidup aku..insyAllah...mudah-mudahan..DIA permudahkan segala untuk aku nanti...amin..
Aku doakan semoga korang semua berjaya capai wishlist korang untuk new year nanti..amin

Aku sebenarnya macam biasa laa..takde idea nak update blog ni...hehee...so, rs nye sampai sini jer kot karangan aku...hopefully korang tak kisah..heheee....

ok..jumpa tahun depan yer.....:)


Thanks for reading...Muaxx


Love,
CikDayana




Friday, December 13, 2013

Jodoh itu Rahsia Allah..

Assalamualaikum...

Lamanya tak update blog..nasib baik aku ingat lagi nak menaip kat sini..hahaa...Hurmmm....berbulan2 aku sepi..walaupon sepi..tp aku still jadi silent reader sbb nye blog org menarikk n aku suka baca..hehee...dlm sepi jgk bnyak perubahan dan akan berubah dalam hidup aku..tak same macam dulu...''aku yang dulu bukan laa yang sekarang..lalalaa''....haha..ehh...ter-nyanyi plak..hikhikk..

Oklah..oklaaa...
actually...dlm pd aku sepi tu..aku sbenarnye baru je jd tunangan org..hehee...tak sangka..pejam celik pejam celik..aku ni dh ad en.Tunang rupanya...dannn..tak lame lagi akn btukar status...wahhh...y tu lagi aku rs tak pcaye...hihi...mgkin benar...ni laa jodoh aku y sudah tertulis untuk aku y aku sendri tak sangka2...ibarat kn org tua2 ckp..jgn tlalu mngharapkn sesuatu yang belum pasti kerana yang pastinya...bukan yang di harapkn itu laa akn ad dalam genggaman kite...cmtu laa lebih kurang..hihii...

Ermm...well.....aku rs bersykur sgt2..sbb aku still diberi peluang untuk merasa hdup bahgia...hrap2..biar laa ia berkekalan smpai bile2...hidup ni ibarat roda y berpusing..kekadang kite di atas..kekadang kite dibawah...kalau inginkn perubahan, kite kne ubah diri kite sndri dulu bru laa yang lain2 akan menyusul....mudah mudahan hdup kte sentiasa diberkati NYa..amin...

Ok laa...dh bnyk aku mbebel...ni aku msukkn sdikit sbnyk pic ms mjlis tunang hr tu...actually, mjlis ni simple jer...pelamin pon akak ipar aku y buat..ckup laa ala kadar jer..sbb mjlis besar (mjlis kwen aku y sdrhana shja) akn myusul lps ni...so, buat laa skadar y tmampu ajer...hehee...layankan pic jer ea...sory, pic aku sesaje..sbb pic lain takde dlm pc aku..hihiii..

makeup ni mcik aku sponsor..aslnye nk makeup sndri jer...:)
tp dh ad org nk sponsor, aku trima jer..hehee


buat simple2 tp nmpk mcm aku nk nikah jer..haha..tkpe laa..last mint mcm2 ltk jd complete..
pelamin tuh la akak ipar aku buat...kain tirai nye mak aku jhitkn..sng jer..jd jgk mini pelamin..

with my beloved mum and mkcik aku (y sponsor makeup)



oh yer..gmbor stu fmily lgsung takde..huhu..sedih..sbb ms ni adk brdik aku 3 org tak dtg sbb ad hal..mjlis ni buat kt umh abg aku kt Gombak, so, dorg di Dungun, Trg..tp takpe laa..nanti kwen bru meriah ckit..jmputan tunang pon sdara mara n kwn rapat jer..
alhamdulillah..sume bjln lancar..mudah mudahan mjlis kwen aku nt pon bjln lancar..


Pic tak bnyk sbb time2 last mint camera takde..aku mtk tlg cousin aku nk pkai cmera dia tp dia ttgl memory card..so, mostly pic aku sume dr hp...n y ni je ad pd aku..y lain sume dlm hp org y amik gmbo aku..rmai sgt..mls nk mtk..simpan ni je laa jdkn kenangan..heheee...

Apepon, doakn agar ikatan ni berakhir ke jinjang pelamin ea..insyallah..aminn...

ok laa..thanks for reading..


Love,
CikDayana



Monday, September 30, 2013

Aku baru UPdate Blog...(^___^)

Kalau boring dan malas nak baca, tengok jer ayat2 di bawah ni tanpa baca..heheeeee...

Salam.....

hye..hye..hye......
hehehee.....ehhh..brape banyak hye daaa...
hurmm...lamanya tak update blog...
rasa macam dah tak ada idea nak type ape..heeeeee...

Korang sihat??..
harap2 sihat laa yer..
well....
actually banyak story aku nak cerita kat sini..
tapi..apakan daya..gambar belum upload ke dalam pc lagi..
kalau tak ada gambar..macam mana nak cerita kan?
hahaaa....boring betul blog aku nii kan..
takpe2..sikit masa lagi...
aku kena rajin update dan update...dan ubahsuai blog ni supaya jadi lebih menarik..
heheeee..

ok..
sikit masa lagi aku akan review cerita menarik kat sini....heeeeeeee...=)

bye2 ualls...hikhikk

Love,
cikDayana

Tuesday, August 6, 2013

Salam Lebaran

Assalamualaikum.....


Ok, sempena Syawal yang bakal tiba ni...dikesempatan ini aku nak mengucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI MAAF ZAHIR & BATIN...diri ini menyusun sepuluh jari mohon kemaafan jika ada salah dan silap yang tak disedari. Maklumlah, kita manusia biasa yang tak pernah lari dari melakukan kesilapan kan?

Ermm....pada yang akan pulang ke kampung tu, berhati2 memandu..biar lambat asal selamat yerk.. aku balik kampung hari ni, lunch hour nanti...suke2 hati je amk half day..hikss...takpe laa...bosses bukan ada pun sebab dah ramai yang bercuti. Aku balik lewat cikit raya tahun ni, nak tahu sebab ape??..hehehee..ada lahhh..hahahaaaa..

Ok laa, banyak pulak aku melalut ni, dah mintak2 ampun maaf kang nanti buat salah pulak..hikss...

Sampai sini dulu celoteh aku...kita jumpa lagi lepas raya...lau aku rajin nanti aku update gambar raya yerrr.......tunggu je laa lambat or cepat...hihihii...

ok, salam lebaran dari aku.......=)


Love,
Cik Dayana

Thursday, July 11, 2013

Salam Ramadhan Al-Mubarak

As salam.....

fuhh...lama betul aku tak update....:)
maklumlah, bz yang tak bz..kadang2 bz kadang2 tak..hehee...
harap2 semua kawan2 yang baca blog aku ni dlm kead sihatt...yer...:)
ok, sempena bulan yang mulia ni, aku nak ucapkan selamat berpuasa yer..
semoga puasa tahun ini lebih baik, berkat dan bagus dari sebelumnye...aminnn....

ok, bulan puasa ni jugak aku ada misi yang harus aku buat..hehee..
nak tahu ape???..
ok laaa, meh aku ckp...actually, lately ni im getting WEIGHT..huhuuu...sedihh...berat naik dh melebihi berat ideal aku...tak tahu laa kenpa...adoii....
ermmm...so, di kesempatan bulan ramadhan ni, boleh laa aku loss weight smbil2 beribdah kn?...hrap2 menjadi laa..
nak try kurangkan mkn dan taknk amik nasi..phewwww...
agak2 boleh tak???
we'll see nanti...hehehee...
jgn lps puasa, aku melantak tak ingat dh ler..hihi...

ok laa...dh puas membebel..
mst boring kan baca blog aku ni..
takpe2...nanti ade masa, aku update wth pictures skali..hihi..

oraiittt......wsalam..


Love, 
Cik Dayana

Friday, May 3, 2013

U must know......



Perkara yg anda tak perasan @saja tak perasaaan

1. Sekurang-kurangnya ada 5 orang dalam dunia ini menyayangi anda dan sanggup mati kerana anda.

2. Sekurang-kurangnya ada 15 orang dalam dunia ini menyayangi anda dalam beberapa cara.

3. Sebab utama seseorang membenci anda adalah kerana dia ingin menjadi seperti anda.

4. Senyuman daripada anda boleh membawa kebahagiaan kepada seseorang walaupun dia tidak menyukai anda.

5. Setiap malam ada seseorang mengingati anda sebelum dia tidur.

6. Anda amat bermakna dalam hidup seseorang.

7. Kalau bukan kerana anda, seseorang itu tidak akan hidup bahagia.

8. Anda seorang yang istimewa dan unik.

9. Seseorang yang anda tidak ketahui menyayangi anda.

10. Apabila anda membuat kesilapan yang sangat besar, ada hikmah disebaliknya.

11. Sekiranya anda merasakan anda dipinggirkan, fikirlah semula; mungkin
anda yang meminggirkan mereka.

12. Apabila anda terfikir anda tidak mempunyai peluang untuk mendapatkan
sesuatu yang anda ingini, mungkin anda tidak akan memperolehinya, tetapi
sekiranya anda percaya pada diri sendiri lambat-laun anda akan memperolehinya.

13. Kenangilah segala pujian yang anda terima. Lupakan segala maki hamun,
caci & cela.

14. Jangan takut untuk meluahkan perasaan anda; anda akan merasa senang bila seseorang mengetahuinya.

15. Sekiranya anda mempunyai sahabat baik, ambillah masa untuk memberitahunya yang dia adalah yang terbaik. Seminit Hanya seminit diperlukan untuk mendapat sahabat baik, sejam untuk menghargainya, sehari untuk menyayanginya, tapi sepanjang hidup untuk melupakannya. Hantarlah pesanan ini kepada orang yang anda tidak akan lupa dan hantarkan juga kepada orang yang menghantar pesanan ini. Ini adalahpesanan pendek untuk menyatakan yang anda sentiasa mengingatinya. Kalau anda tidak menghantar pesanan ini, bermakna anda sudah melupakan kawan-kawan anda. Ambillah sedikit masa dan anda sudah pasti memberi keceriaan kepada seseorang atau mungkin mengubah hidup mereka kepada yang lebih baik.




Love,
CikDayana

Friday, April 5, 2013

Sedapnyerrrrrr.........

Mood update marathon...
amik kau...skali 3 post aku update...heheheee.....
Layankan pic jer ea..


saya sukeeeee makan buah mangga..
masam manisss...

sedapppp....
hikssss....

Love,
CikDayana

Saya nak FIT!

Salam...

*ayat dibawah yang akan dibaca kemungkinan menimbulkan banyak perasaan..so, abaikan sebab aku takde idea nak karang ayatt..hiksss....

ok....
Disebabkan kenaikan berat badan yang mendadak, aku buat keputusan untuk menurunkan kembali untuk mengelakkan daripada overweight. Ramai kawan-kawan cakap badan aku tak gemuk, tetapi hakikatnya diorang tak tahu berat aku dah hampir-hampir nak overweight, so disebabkan itu aku sekarang dah rajin merajinkan diri pergi gym..hahahaa....tapi bukan main angkat-angkat berat tuuuu yer...tapi buat senaman poco-poco dengan akak ofis aku...dan bila kt sane, dapat lah kawan baru yang nak join sekali senam poco-poco...aku layankan ajer dorang ni..heheee

Masa 1st time tuh, dorang semua tak pandai poco-poco, so, aku lah yang terpaksa jadi cikgu poco-poco tak bertauliah...hehehee....sekarang ktorang tengah nak improve kan step 1..poco-poco ni ada banyak step tau...nanti aku nak google step seterusnya, then ajar dorg..supaya kita tak rasa boring dengan 1st step yang sangat2 simple tuhhh...hiks

Nah, layan je laa gambo...aku amik dari blog akak ofis ku a.k.a geng poco-poco..heheee....



ok....ni je gambarnya...heheee...cukuplah sekadar bukti aku pergi gym...bukti fit n ringan takde..aku timbang dkt gym ni memang betul2 men spoil mood aku..aku rasa penimbangnya rosak laa.....boleh?..hahahahaa.....

k, tu jer...byeeeeeeee.......:)

Love, 
CikDayana

Quotes


''You will never be happy if you continue to search for what happiness consists of. You will never live if you are looking for the meaning of life''.



 

Love,
CikDayana

Monday, March 25, 2013

Quotes for Today...

 

“The pain you feel today is the strength you feel tomorrow. For every challenge encountered there is opportunity for growth.”


 



 

Love,
CikDayana

Thursday, March 21, 2013

Its me!



Nordayana = Cahaya yang Gagah Perkasa


D - Dinamik
A - Amanah
Y - Yakin 
A - Alim
N - Naif
A - Abadi


Biarlah hati sekuat dan segagah namanya.........
 
 
 
 
 
 
 
Love,  
CikDayana


Thursday, March 14, 2013

Quotes for Today..

 
"A woman whose smile is open and whose expression is glad has a kind of beauty no matter what she wears".
Anne Roiphe 

 
senyum paksa di bawah terik matahari...=)

 

Love,
Cik Dayana 

Wednesday, March 13, 2013

Random Pic's 2012


 As salamm......

hari ni aku masukkan pic2 2012..dalam kenangan...sebenarnya ada banyak lagi tapi takpe laa...setakat ni..aku tunjuk yang ni dulu...asalnya nak masukkan by a month...tapi macam leceh sikit sebab aku ltk pic dalam folder campur2 jer..tak letak tarikh..kena tengok satu-satu baru tahu tarikh..hehe...pemalas betul..takpe laa...asalkan ade..kan....ok..sila laa tengok the part of it from my memorable 2012.....=)


Biarlah gambar bercerita.........





 3 dari atas tu reception my cousin, ni je gamba yg ade, y lain sume dgn photogrpher a.k.a also my cousin...=)



 4 dari atas ke Kedah n Perlis...:)


 di Melaka...




Perak..

Sebenarnya banyak pic aku je kan?..hahaha...lantak lah..malas nak pilih2 dah..nanti aku upload lagi gambar2 cuti2 n memory 2012 aku yer...hehehee...

Thanks for reading..hehee...


Love,
Cik Dayana



Wednesday's Words..

Menuju Sebuah Impian...

Walau jauh..walau lama..walau perit..walau penat...
aku akan tetap mengejarnya..
semoga Allah s.w.t memberkati perjalanan hidup yang aku pilih ini
serta mendapat keredhaan dariNYA...

Walau apa pun terjadi, aku Tidak pernah jemu untuk berdoa supaya di beri kesempatan untuk berjaya dan bahagia.....mudah mudahan segalanya berjalan dengan lancar...aminn...


Love,
Cik Dayana

Monday, February 25, 2013

CILANTRO..

aS Salam....

hai kwn...sihat?..aku alhamdulillah...masih lagi sihat untuk meneruskan hidup dengan tulang 4 kerat ni untuk mencari rezeki halal dari NYA...amin....dah lame aku tak update blog...rindu plak nak update...bukan ape, di sebabkan kekangan masa dan waktu...di tambah pula dengan ketandusan idea untuk menulis..hehee...sebab tu la blog aku ni sunyi sepi jerr..hehee...

Hehehee....okey2, berbalik pada tajuk aku hari ni...iaitu CILANTRO....mesti korang tertanya-tanya...ape bende laa Cilantro ni kan?...kalau yang tahu tuh pasti senyum2 sendiri...kalau yang belum tahu tuh..meh aku cite meh..ehehee...okey...Cilantro ni sebenarnya nama bagi sejenis tumbuhan yang dalam bahasa melayu nya kite panggil Daun Ketumbar....ala...yang selalu orang guna buat masak2 tuh...mesti korang dalam hati cakap...oooooooooo....daun ketumbar...hehee...yer...Cilantro adalah  daun Ketumbar....heheee...selalunya orang lebih kenal dengan panggilan Coriender..

Hurmm...mesti korang tertanya-tanya juga kan..kenapa laa hari ni aku duk bercerita pasal daun ketumbar..hehee...pada kawan2 yang kenal aku...doang memang sedia maklum..aku ni bukan seorang yang pemakan sayur-sayuran...hanya sayur-sayur terpilih sahaja menjadi santapan aku.. hehee..yesszaa...betul..aku memang cerewet bab2 makan ni...aku paling tak suka bawang2 dan sewaktu dengannya...org cakap...family2 bawang laa..memang aku awal2 lagi reject..hehee...ok dah dah...berbalik pada cerita asal...Daun Ketumbar..or Cilantro...panggil Cilantro laa senang...namanya unik cikit..hehe..

Entah sejak bila, aku merupakan peminat tegar Cilantro ni...kalau pegi makan dekat restoran Johnny's..memang jadi kegemaran aku kutip Cilantro ni dalam sos pekat warna merah tuh..hehee...kalau ada yang biasa makan kt situ, mesti dia boleh bayangkan camne rupanya..kan?.mungkin rasa dia segar kot sebab tu aku mula suka..ntah..selera masing-2 kan..hehee...so, disebabkan aku mula jadi addict dengan si Cilantro ni...aku pun rajin-rajinkan diri untuk search dalam google..apa khasiatnya...haa..banyak yang aku jumpa...rupanya dalam diam-diam tumbuhan ini banyak khasiat rupanya...tak salah cakap mak aku...psss....semalam baru aku cakap-cakap dengan mak aku pasal Cilantro ni..biasa laa...kalau call mak aku, mesti cerita info-info terkini tentang aku dan yang paling utama, mesti mak aku tanya..hari ni masak ape?..hehee...so, setiap kali lepas masak mesti aku beria nak call mak aku, nak cerita aku masak ape hari ni..bla bla bla...heheee...anak nya sekarang sudah mula rajin masuk dapur..masak2 walaupun dia tahu anaknya tidak arif dalam bidang masakan...hehehee.....ade orang cakap, tak pandai masak takpe, asalkan kita rajin masuk dapur..its better dari pandai masak tapi jarang masuk dapur...betul tak?..sape setuju..senyum je la dalam hati yer..hehehee...

Okey...rasanya panjang dah aku taip tuh...mesti penat nak mengadap monitor kan?..nak baca satu-satu ayat aku taip tuh..hehee..takpe...anggap laa korang buat senaman mata..heheheheee...setiap beberapa saat..mesti mata berkedip kan?..hahahaa....okey, thanks korang sebab sudi baca...meh aku selitkan khasiat daun Cilantro atau dikenali sebagai Daun Ketumbar ni..




Daun ketumbar lain rasanya dari benihnya, iaitu lebih banyak rasa sitrus. Ada orang yang menjauhi daun ketumbar kerana rasa "bersabun" atau bau hamis. Kepercayaan bahawa perasaan ini ditentukan secara genetik mungkin timbul dari kelainan genetik pencerapan rasa kimia sintetik phenylthiocarbamide; namun, tiadanya hubungan terperinci antara ketumbar dan gen pencerapan rasa pahit yang dapat disahkan.
Daun ketumbar segar dijadikan ramuan untuk pembuatan pelbagai masakan Asia Selatan (khususnya catni), hidangan Cina dan juga salsa dan guacamole dari Mexico. Daun ketumbar yang dicincang dijadikan hiasan masakan seperti dal dan kari. Daun ketumbar selalu digunakan mentah-mentah atau dibubuh pada hidangan sejurus sebelum disajikan kerana jika dimasak, haba akan cepat mengurangkan rasa ketumbar. Dalam resipi India dan Asia Tengah, daun ketumbar digunakan dalam bilanagan besar dan dimasak hingga hilang rasanya. Daun ketumbar cepat rosak apabila dipetik dari tumbuhan, dan hilang baunya apabila dikeringkan atau dibekukan.

Manfaat daun ketumbar sangatlah luas. Ia mengandungi kapasiti yang kuat sebagai anti radang bagi membantu melindungi terhadap jangkitan bakteria salmonella dalam produk makanan. Ia juga boleh membantu gejala artritis, meningkat kadar kolesterol HDL, mengurang LDL, membantu pencernaan, mencegah angin dan kembung perut, menghalang jangkitan pada saluran kencing, mengurang rasa loya dan kekejangan ketika haid, melegakan cirit birit, menggalakkan fungsi hati yang sehat, merangsang imun dan bertindak sebagai ekspektoran.



Daun ketumbar dikatakan juga sangat berkesan untuk menyahkan logam berat seperti merkuri, plumbum, aluminium dan bahan toksik lain yang terdapat di dalam tisu, darah dan organ dalam badan. Keracunan logam berat dalam tubuh menjadi punca ketidakseimbangan hormon, kanser, masalah tiroid, gangguan neurologi, kemurungan dan alahan makanan.
Ketumbar dikatakan makanan penyembuhan dan mempunyai lebih besar kepekatan antioksidan daripada beberapa jenis buahan dan sayuran.
 
Kelebihan Secara ringkasnya seperti di bawah:
  • Pencuci darah (blood cleanser) – membersihkan darah dari racun-racun yang mengandung metal seperti merkuri.
  • Membantu pencernaan dan perut kembung
  • Mengurangi gejala arthritis
  • Infeksi saluran kencing
  • Mencegah atau menghilangkan muntah-muntah
  • Menurunkan kadar gula
  • Menurunkan kadar kolesterol LDL dan meningkatkan kolesterol HDL
  • Mengandung serat (fiber)
  • Mengandung zat besi
  • Mengandung zat magnesium

okey...baru kita tahu..banyak khasiatnya kan?..untuk info lebih lanjut lagi..korang boleh laa search dalam google..pada yang berminat laa..sebab, kadang-kadang kita lupa..setiap makanan yang kita ambil tuh ada khasiat tersendiri...sudah jadi kebiasaan bagi aku, kalau apa2 makanan yang aku suka..mesti nak google..cari ape khasiatnya...disamping, kita boleh jaga kesihatan kita kan?..kalau badan sihat, jiwa dan hati pun tenang...kan?..okey lah..dah panjang lebar aku bercerita..walaupun kurang menarik tapi takpe, asalkan dapat ilmu bermanfaat untuk di kongsi ng korang...
akhir kata, jaga lah kesihatan..untuk menjamin kehidupan yang lebih sihat...juga untuk berkhidmat, berbakti di dunia dan beribadah kepadaNYA...amin..

Love,
CikDayana

Thursday, February 7, 2013

THE story touched your heart...


A doctor entered the hospital in hurry after being called in for an urgent surgery. He answered the call asap, changed his clothes & went directly to the surgery block. He found the boy’s father pacing in the hall waiting for the doctor.

On seeing him, the dad yelled:
“Why did you take all this time to come? Don’t you know that my son’s life is in danger? Don’t you have any sense of responsibility?”

The doctor smiled & said:
“I am sorry, I wasn’t in the hospital & I came as fast as I could after receiving the call…… And now, I wish you’d calm down so that I can do my work”

“Calm down?! What if your son was in this room right now, would you calm down? If your own son dies now what will you do??” said the father angrily

The doctor smiled again & replied: “I will say what Job said in the Holy Book “From dust we came & to dust we return, blessed be the name of God”. Doctors cannot prolong lives. Go & intercede for your son, we will do our best by God’s grace”

“Giving advises when we’re not concerned is so easy” Murmured the father.

The surgery took some hours after which the doctor went out happy,
“Thank goodness!, your son is saved!” And without waiting for the father’s reply he carried on his way running. “If you have any questions, ask the nurse!!”

“Why is he so arrogant? He couldn’t wait some minutes so that I ask about my son’s state” Commented the father when seeing the nurse minutes after the doctor left.

The nurse answered, tears coming down her face: “His son died yesterday in a road accident, he was at the burial when we called him for your son’s surgery. And now that he saved your son’s life, he left running to finish his son’s burial.”

Moral: Never judge anyone….. because you never know how their life is & what they’re going through





Love,
CikDayana

Tuesday, February 5, 2013

10 Perkara Tidak Boleh Anda Beli Dengan Duit

DUIT, di zaman materialistik sekarang ini, semua orang mahukan duit. Orang dewasa, remaja bahkan kanak-kanak kecil sekalipun kenal dengan sekeping kertas yang diberi nama “duit”. Memang duit penting dalam kehidupan, tanpa alat tukar ini kita tidak boleh memenuhi keperluan hidup.

Duit membuatkan manusia melakukan perkara yang diharamkan, manusia menjadi rakus kerana duit, manusia pecah amanah, rasuah, merompak, melacur malah membunuh manusia lain kerana duit. Kejayaan orang di zaman kini juga diukur dengan banyaknya duitnya.

Tetapi walau bagaimana pentingnya duit, masih ada benda yang tidak boleh dibeli dengan duit.

1. Masa
Duit tidak akan dapat mengembalikan masa yang telah berlalu. Setelah hari berganti, maka masa 24jam tersebut akan hilang dan tidak akan mungkin akan kembali lagi. Oleh itu gunakan setiap kesempatan yang ada untuk menyatakan perhatian dan kasih sayang anda kepada orang yang sangat anda sayang dan anda cintai, sebelum waktu itu berlalu dan anda menyesalinya.Begitu juga dengan tanggungjawab dengan Allah, jika kita terlepas waktu Subuh pagi tadi, ia tidak dapat ditukar dengan berapa juta pun wang untuk kembali ke waktu Subuh tadi.

2. Kebahagiaan
Memang kedengaran pelik, tapi inilah kenyataannya. Duit memang boleh membuat anda merasa senang kerana anda boleh bercuti mewah, memberi laptop dengan kemudahan yang sangat canggih, atau membeli kereta dan rumah mewah 8 tingkat sekalipun. Tetapi duit tidak boleh menghadirkan sececah kebahagiaan dari dalam lubuk hati kita. Berapa ramai orang kaya yang tidak boleh tidur walaupun dalam aircond yang sejuk dan dalam bilik yang super mewah yang katilnya berharga berpuluh ribu ringgit.

3. Kebahagiaan Anak
Untuk membeli makanan dan pakaian yang bagus-bagus untuk anak tercinta memang memerlukan duit. Tetapi anda tidak boleh menggunakan wang untuk memberikan rasa aman, tanggungjawab, sikap yang baik serta kepandaian pada anak anda. Hal ini memerlukan waktu dan perhatian yang anda curahkan untuk mereka dan amalan baik yang anda ajarkan. Duit memang membantu kita memenuhi aspek penjagaan, tapi waktu telah membuktikan bahawa keperluan asas tiap anak adalah berapa banyak masa yang diberikan orangtuanya, bukan “duitnya”.

4. Cinta
Cinta tidak boleh dibeli dengan wang, akuilah hal ini benar. Memang dengan duit kita boleh membuat orang tertarik, tapi cinta berasal dari rasa saling menghargai, perhatian, berbagi pengalaman dan kesempatan untuk berkembang bersama. Itu sebabnya banyak pasangan yang berkahwin kerana duit, tidak bertahan lama atau pun tidak merasa bahagia.

5. Persahabatan
Untuk diterima oleh lingkungan pergaulan dengan sahabat, anda tak perlu duit. Apabila anda ingin diterima, fokuskan tenaga anda untuk membuat diri anda berharga bagi lingkungan sekitar dengan menjadi teman dalam suka dan duka.

6. Kesihatan
Kita memerlukan duit untuk membiayai rawatan dan membeli ubat, tapi duit tidak boleh menggantikan kesihatan yang hilang. Itu sebabnya pepatah lebih baik mencegah daripada mengubati .

7. Kejayaan
Beberapa orang memang ada yang mencapai kejayaan dengan menyogok, tapi ini adalah pengecualian. Kejayaan hanya berasal dari kerja keras, kemahuan, dan rezeki yang tertulis. Ada aspek kecil dari usaha menuju sukses yang boleh didapatkan dengan duit, misalnya mengikuti kursus atau membeli peralatan, tapi kejayaan lebih banyak berasal dari usaha yang anda lakukan sendiri.

8. Bakat
Kita dilahirkan dengan bakat tertentu. Dengan duit, yang boleh kita lakukan adalah mengasah bakat tersebut, misalnya belajar muzik. Namun para pakar mengatakan, untuk menjadi pakar di bidangnya, kita memerlukan bakat semulajadi.

9. Sikap yang baik
Banyak orang yang kaya raya tapi sikapnya kasar,sombong dan cakap besar. Tak sedikit juga orang yang sederhana yang tutur katanya sopan dan menunjukkan rasa hormat pada orang lain. Jadi, jumlah duit yang dimiliki bukan penentu sikap seseorang.

10. Kedamaian
Bila wang boleh membeli kedamaian, barangkali kita tak lagi mendengar tentang perang. Tetapi yang sering terjadi sebaliknya, duitlah yang menjadi sumber pertikaian dan permusuhan. Sumber :  Love Islam


AAP - Duit bukan segalanya... tetapi semuanya memerlukan duit.... nak D.U.I.T => D = Doa U = Usaha I = iktiar T = Tawakal.. Ada duit abang sayang tak ada duit adik melayang :( Sekadar ada duit sahaja pasti kita tidak mampu memiliki 'syurga' tanpa ada amalan yang lainya. Sekadar air liur sahaja mungkin kita tak mampu memiliki duit nak cari duit pastinya dengan duit juga. Semua yang bergerak didalam kehidupan memerlukan duit, hatta mati pun memerlukan duit. Kita boleh sahaja mencari duit. Cuma ingat jangan sampai kita menjadi hamba duit.

Sumber : credit to akuanakpahang


Love,
cikDayana